onsdag 2 december 2015

Da Vinci-Koden av Dan Brown

Da Vinci-Koden är en roman som gavs ut 2003 av Dan Brown. Den handlar om en professor i religionssymbolik, Robert Langdon, som dras in i en mordutredning i Paris, och upptäcker en kamp mellan Prieuré de Sion och Opus Dei, över huruvida Jesus var gift och hade barn med Maria Magdalena. Den handlar mycket om den heliga graal, och om att den kanske inte alls är en bägare utan kvinnan. boken är mycket välskriven och är rikligt beskriven, man dras in i den och sen är det svårt att sluta läsa. Den är på sina ställen olidligt spännande. Boken har fördömts av flera romerska katoliker och andra kristna som ett felaktigt angrepp mot den katolska kyrkan.

Skrivsättet i Da Vinci-Koden är detaljrikt men ändå enkelt, och varje kapitel är så kort att man genast börjar läsa nästa. Kombinationen av rikt berättande och klyftiga mysterier gör att den inte går att sluta läsa. En sak som är fantastisk med Da Vinci-Koden är att Dan Brown har vävt in massor av historia och vetenskap i boken. Allting har en logisk förklaring - Jesus äktenskap med Maria Magdalena, historien om Opus Dei, alla symboler som beskrivs - jag är verkligen, verkligen imponerad av den här boken.

 Karaktärerna är fantastiska. Jag älskar hur Brown har skapat Sophie Neveu och Robert Langdon som ett team, och speciellt den gamla graalfanatikern Leigh Teabing, och hur han från början verkar vara en gammal snäll man men sedan avslöjas som en av de största fienden. Silas tillhör också en av mina favoriter, han är definitivt en intressant man.

Några symboler som Dan Brown skriver om i Da Vinci-Koden är till exempel;

Rosen. Det här är kvinnans symbol, och den finns lite överallt i bokens alla hörn. Till exempel finns den på lådan till Kryptexen som Sophie Neveu får av sin farfar. Rosen står för det heliga kvinnliga.

Trekanter, eller pyramiden. Den uppochnervända står för kvinnan, graalen, bägaren, medans den med spetsen uppåt står för mannen, svärdet.

Det speciellt spännande och intressanta med boken är att Dan Brown som skrev den, har blivit anklagad av katolska präster flera gånger. De menar på att den innehåller falsk fakta som bara är struntprat. Men de ljuger med största sannolikhet. De vill bevara kyrkans hemligheter. Dan Brown skriver nämligen om sanningen bakom det heliga kvinnliga. Kvinnan har alltid haft stor betydelse som något stort och heligt. Kvinnan är den som skapar liv och föder det till världen. Men när de katolska männen fick makten så ändrade de på det och spred falska påståenden om kvinnan, att hon var något smutsigt som hade ätit av kunskapens frukt och därför var syndare. Allt detta för att försäkra sig om att kyrkan skulle få mer makt och att kvinnan skulle lyda under mannen. Det var kanske därför kyrkan brände "häxor" på bål. De var säkerligen inte häxor, utan helt enkelt kvinnor som "visste och kunde för mycket".


Kortfattat, Da Vinci-koden är en bok jag aldrig kommer glömma. Den är smart, rik, intressant och dödligt spännande, och den kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta och i min bokhylla!

Dan Brown's hemsida: Dan Brown Official Website

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar