måndag 30 maj 2016

Amerikanska Revolutionen

Amerikas Förenta Stater är idag ett av världens största och mest inflytelserika länder. Men det har inte alltid varit så. Det var faktiskt inte allt för länge sedan Amerika var en del av Brittiska Imperiet.
På den tiden var USA inte så stort,  bara tretton stater i östra Amerika, Florida, South Carolina, North Carolina, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, Pennsylvania, New York, Connecticut, Rhode Island, New Hampshire och Massachusetts fanns. Resten av Amerika var fritt och befolkat av usprungsbefolkningen, indianer. Staterna var ofta ganska fientligt inställda mot sina grannar och hade ofta fejder över land och byteshandel.

Man kan säga att Revolutionen började i staden Boston. Staden, som låg i Massachusetts, var en av de största hamnstäderna i det brittiska imperiet i Nordamerika. Stämningen i staden var sen en tid tillbaka spänd och ganska orolig. Brittiska soldater hade skickats till Boston runt 1768 för att skydda brittiska anställda vid tullen mot oroliga och upprörda stadsbor. Bostonborna var nämligen inte sugna på att betala tull till Brittiska imperiet.

Storbritannien var i stort behov av pengar efter kriget mot ärkefienden Frankrike. Det var skattebetalarna som skulle betala det. Det var främst de rika landägarna i de Amerikanska kolonierna som pumpades på pengar. De var mycket missnöjda av det. Dessutom kontrollerade England den Amerikanska utrikeshandeln med järnhand. De fick bara exportera varorna till England, och England hade ensamrätt på export till Amerika. Detta ledde till en rad protester. Dessa kulminerade år 1773 när en grupp män utklädda till indianer slängde en skeppslast med dyrbart te överbord i Bostons hamn. Detta kom att kallas "the Boston Tea Party".

Sen, år 1776, fick de Amerikanska Kolonierna nog. De förklarade sig självständiga. I självständighetsförklaringen offentliggjordes det att Amerikanska kolonierna inte längre godkände England som förmyndarstat. Dessa stater skulle vara fria, och självständiga, Amerikas stater.

Storbritannien skickade soldater med skepp till Amerika. Samtidigt organiserade man i Amerika en arme ledd av en veteran från sjuåriga kriget, George Washington. Efter några år av hård gerillakrigföring så fick faktiskt Amerika hjälp av Frankrike. Britterna tvingades kapitulera och nu var Amerika verkligen självständigt.

De amerikanska staterna var ändå fortfarande ganska olika, och därför myntades 1789 en grundlag som sa att alla Amerikaner hade samma rättigheter oavsett var man befann sig i Amerika. Dessutom så var USA kontroversiellt på ett annat sätt också. Det var det första landet som representerade en ny sorts stat. Det fanns ingen statskyrka, ingen adel, och inga kungar.

Den amerikanska revolutionen drevs mycket av de nya liberala tankarna om allas lika värde och frihet. Amerika är ett mycket liberalt land än idag. Men de konservativa ville egentligen fortfarande vara del av Storbritannien, och behålla de gamla sätten och systemen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar