måndag 2 maj 2016

Östersjön

Östersjön är ett hav som även kallas Baltiska havet eller Baltiska sjön. Havet är cirka 413 000 kvadratkilometer stort och som djupast runt 460 meter djupt. Havet är beläget i norra europa och är ett så kallat innerhav. Det gränsar i västtill Danmark och Sverige och till öst Finland, Ryssland, Estland, Lettland och Litauen, i söder till Polen och Tyskland.

Östersjön är mycket hotat av övergödning, utrotning och förgiftning, mest på grund av överfiske och utsläpp av gödsel i havet. Runt 1900-talet började havet försämras av fabriker och enorma djurfarmer som låg vid havet eller kopplade till havet genom floder och åar. den värsta fienden är gris och hönsfarmerna, som dumpar gödsel och kadaver i enorma mängder i naturen, där näringsämnena går in i jorden och sedan in i grundvattnet som rinner ut i havet.

Algblomningen i Östersjön är ett stort problem orsakat av övergödningen. Algerna växer och breder ut sig, och tar allt syre i vattnet. Fiskar får inget syre och dör ut. Det finns döda zoner i Östersjön där inga fiskar lever längre, bara gröna alger.

Man jobbar ständigt på att hjälpa Östersjön och återställa det vackra havet till ett friskt tillstånd. Dock skulle det behöva ske mycket fortare, annars kan havet vara helt dött inom mycket kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar