onsdag 13 januari 2016

10 tips för att leva sparsamt

Att leva sparsamt, men inte snålt, är något som alla kan behöva göra. Det hjälper inte bara till så att pengarna räcker längre, det är också bättre för naturen än att vara en extremkonsument som bara köper och köper.

1: Bokför inkomster och utgifter. Det här är en basgrej. När man bokför ser man hur mycket man egentligen  handlar för och det kan hjälpa dig att bestämma dig för att leva sparsamt.

2: Spara på vattnet: När man duschar eller diskar kan det gå åt väldigt mycket vatten. Duscha kortare och använd mindre vatten för att diska - det behövs bara lite grann för att skölja en tallrik.

3: Släck lampor, stäng av datorer, dra ur laddsladdar, etc: Det här hjälper till att spara massor av elekricitet och det gör elräkningen mycket mindre.

4: Ta cykeln eller bussen. Istället för att ta bilen kan man cykla. Det här funkar bäst i städer och kanske inte så mycket på landsbygden, men att cykla sparar bensin och bensin är dyrt, så det i sig sparar pengar. Buss funkar överallt, så det är också ett mycket bra tips.

5: Köp inte mer än du behöver. Det kan vara svårt att slita ögonen från en snygg tröja eller ett datorspel, men behöver man verkligen det? Köp bara det du verkligen behöver, på så sätt kan man spara massor av pengar och unna sig ett nytt datorspel eller en snygg tröja någon gång ibland.

6: Handla second hand. Att köpa saker begagnat är inte bara billigare än att köpa nytt, eftersom att någon redan har använt det så vet man att de stora företagen inte tjänar en massa pengar. Man stödjer istället (oftast) välgörenhetsföreningar som äger butiken.

7: Vara rädd om det man har. Ta vara på det man redan har, laga och undvik att ha sönder det. På så sätt kan ett set av köksmöbler hålla i årtionden. (Som vårt..)

8: Odla egna grönsaker. På så sätt kan du alltid ha fräscha grönsaker på sommaren och slippa betala för grönt i affären.

9: Ta med matsäck istället för att äta ute. När man går på restaurang blir det dyrt i längden. Ta med matsäck hemifrån istället! Billigare, och kanske även nyttigare.

10: Låna av varandra. Om du saknar en film som du vill se - fråga en kompis om han eller hon kanske har den filmen. Och låna ut något i utbyte! Det funkar för de flesta saker.

De här tio tipsen har hjälpt mig och min familj att leva ett hälsosamt, bra liv men ändå spara pengar. Dessa tips är inte bara bra för plånboken utan också för naturen och miljön. När man köper second hand, till exempel, bidrar man inte till att nya saker tillverkas, och när man tar kollektivtrafik eller cyklar så blir det mindre bränsleutsläpp i längden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar