måndag 11 januari 2016

LTH:s julkalender 2015

I år kollade vi på den 24 avsnitt långa julkalendern från Lunds Tekniska Högskola. Det är tre tjejer, Ina, Johanna och Ingrid som gör kalendern. I varje avsnitt förklaras något som har med vetenskap att göra; som kemiska experiment, nya sätt att baka och intressanta matematikgrejer. Det var en ganska bra serie med spännande experiment, förklarade på ett bra sätt av engagerade personer. Dock kan jag tycka att de tre front-tjejerna var lite dåliga skådespelare...

Hur som helst, det fanns några riktigt häftiga experiment i serien, till exempel ett som handlade om viskositet. Viskositet är en fysikalisk egenskap som betecknar vätskors "tjockhet". Experimentet gick ut på att blanda majsstärkelse och vatten till en tjock smet. Men smeten ärndrar viskositet beroende på vad man gör med den. om man slår på smeten eller trycker på den så blir den jättehård men om man istället försiktigt och sakta petar på den så är den väldigt tunn och lättflytande.

Sedan så förklarades massor av vetenskapliga saker som nanoteknik, neutriner, ljus, olika former av elektriska kopplingar, matematiska begrepp och tal som Pi och det gyllene snittet. Det var spännade och ganska intressant, med en massa nya experiment som jag inte visste om innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar